Dans & Bewegingstherapie

“De dansende dialoog geeft een inkijkje in het leven van cliënten, ook als deze moeite hebben hun ervaringen te communiceren.”

Beyond Dance • Praktijk voor Dans- en Bewegingstherapie

Wil jij je eigen levensenergie weer in positieve zin ervaren en gebruiken? Dans- en Bewegingstherapie is bewezen effectief bij de behandeling van uiteenlopende gezondheidsklachten. Breng het zelfonderzoekend en zelfhelend vermogen van je lichaam in beweging!

Wat is het?

Dans- en Bewegingstherapie is een ervaringsgerichte behandelvorm. Het is gebaseerd op het idee, dat pijn, spanning, boosheid en verdriet zijn terug te zien in je lichaam en in de manier waarop je beweegt, je lichaamstaal. Veranderingen in jezelf kun je via je lichaam en beweging op gang brengen. In een aantal sessies werken we aan het bereiken van jouw lichamelijk en geestelijk evenwicht, zoals dit in oorsprong al in je lichaam en geest aanwezig is.

Dans- en Bewegingstherapie kan als primaire behandelvorm ingezet worden, maar is ook een veelbeproefde aanvulling op andere vormen van therapie, zoals cognitieve psychotherapie en EMDR. Dans- en Bewegingstherapie wordt ook geregeld gebruikt als coaching instrument in persoonlijke ontwikkelingstrajecten.

Hoe werkt het?

Tijdens de sessies gaan we in op wat er op dat moment – dus in het hier en nu- bij jou speelt. Dat kunnen ook herinneringen aan pijnlijke situaties uit het verleden zijn, die nu nog een probleem opleveren. We bekijken, onderzoeken en bespreken de beleving van jouw ‘Zelf’– dat noemen we jouw lichaamsbeleving – en jouw bewegingsgedrag – dat noemen we jouw bewegingstaal. Stap voor stap leer je opnieuw bewegen nu van binnenuit. Je leert vertrouwen op de stabiliteit en de verankering in je eigen lichaam.

Goed om te weten: voor de effectiviteit van Dans- en Bewegingstherapie maakt het niet uit of je verbaal en rationeel sterk bent, of dat je juist heel fysiek bent ingesteld. Dans- en Bewegingstherapie gaat om het hervinden van je balans. Het gaat ook niet om mooi dansen of danspasjes leren: het is geen dansles.

Voor wie is het bedoeld?

Dans- en Bewegingstherapie kan een effectieve behandelvorm zijn als je klachten hebt als gevolg van een trauma, bij moeizame verliesverwerking, een negatief zelfbeeld, burn-out en emotionele verwerkingsproblemen.  Maar ook, als je lijdt aan depressieve gevoelens of angstklachten. En bij psychosomatische problematiek. Dat zijn psychische klachten die vooral lichamelijk merkbaar zijn, bijvoorbeeld in de vorm van hoofdpijn, migraine, duizeligheid of evenwichtsstoornissen. Wanneer je hebt ervaren, dat lichamelijk onderzoek geen duidelijke oorzaak of verklaring voor de klachten oplevert en reguliere behandeling geen of te weinig verbetering brengt, kan Dans- en Bewegingstherapie een goed alternatief zijn. Veelvoorkomende thema’s in de danstherapeutische praktijk zijn:

  • emotie en agressieregulering
  • spannings- en ontspanningsregulatie
  • contact met eigen gevoelsleven of lichaamsbeleving
  • zelfbeeld, identiteit, autonomie en gebrek aan assertiviteit
  • herkennen van grenzen
  • herkennen van allerlei vastgezette denkbeelden en vooral ook negatieve overtuigingen over jezelf
  • ervaringen in het contact, interactie met anderen, sociale vaardigheden
  • rouwprocessen, verwerking en acceptatie van verlies

Beyond Dance is gespecialiseerd in traumabehandeling en behandeling van angststoornissen, al dan niet in combinatie met depressie. Vaak is er in deze gevallen tevens sprake van lichamelijke klachten.